Σταθεροποιήθηκε η ζήτηση των οικοδομικών χρωμάτων

1
Χρώματα και βερνίκια οικοδομής και επιπλοποιίας
19 January 2015
dsc_3819
Posidonia 2016
13 October 2016

Σταθεροποιήθηκε η ζήτηση των οικοδομικών χρωμάτων

2

Infobank: Στροφή σε οικονομικότερα προϊόντα – Απώλειες 40% από 2008 έως 2013 – Στο 2,2% η πτώση το 2014

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2015

Σελ. 18

Ενδείξεις σταθεροποίησης εμφανίζει η ελληνική αγορά των οικοδομικών χρωμάτων έπειτα από πέντε χρόνια ύφεσης της οικοδόμησης ακινήτων, που είχε ως συνέπεια την κάμψη των πωλήσεων χρωμάτων για οικοδομές και γενικότερα τον κατασκευαστικό τομέα.

Σύμφωνα με μελέτη για τον εγχώριο κλάδο της παραγωγής και εισαγωγής χρωμάτων που εκπονήθηκε από τον Νικολαΐδη Αλέξη, Economic Research & Sectoral Studies Analyst της Infobank Hellastat, το 2013 η συγκεκριμένη αγορά εμφάνισε ενδείξεις σταθεροποίησης, καθώς η κάμψη της εγχώριας κατανάλωσης επιβραδύνθηκε, ενώ οι συνολικές πωλήσεις κινήθηκαν στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Η ομαλοποίηση αυτή συνοδεύτηκε από ήπια άνοδο της παραγωγικής δραστηριότητας του κλάδου, καθώς -βάσει του σχετικού δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ- το εν λόγω έτος σημειώθηκε αύξηση 2,6% μετά την πτωτική πορεία της προηγούμενης τετραετίας, κυρίως λόγω της ενίσχυσης των εξαγωγών.

Μείωση παραγωγής

Στα τέλη του 2013 το επίπεδο παραγωγής σε σχέση με το έτος εκδήλωσης της οικονομικής ύφεσης υπολειπόταν κατά περίπου 40%. Τους πρώτους 11 μήνες του 2014 ο όγκος παραγωγής εμφάνισε εκ νέου πτώση κατά 2,2% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος της προηγούμενης χρονιάς.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι και το εν λόγω έτος τα έσοδα δεν θα σημειώσουν σημαντική διαφοροποίηση, καθώς οι οικονομικές συνθήκες ήταν σαφώς πιο ευνοϊκές, ενώ ο διακινούμενος όγκος θα είναι υψηλότερος. Η τάση αυτή αποδίδεται στη σταδιακή στροφή των καταναλωτών σε φθηνότερα προϊόντα.

Λόγω της κρίσης στην οικοδομή, οι επιχειρήσεις έχουν επικεντρωθεί αφενός σε προσφορές, με συνέπεια τη συρρίκνωση των περιθωρίων κερδοφορίας τους, και αφετέρου σε μεγάλες πιστώσεις στα συνεργαζόμενα εμπορικά δίκτυα. Επίσης, οι απαιτήσεις σε κεφάλαιο κίνησης είναι υψηλές, καθώς παρατηρούνται καθυστερήσεις στην είσπραξη των απαιτήσεων λόγω της έλλειψης ρευστότητας των πελατών-εργολάβων.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο Κάτση, διευθύνοντα σύμβουλο της IBHS, «η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών που παρατηρείται την τρέχουσα περίοδο θα ομαλοποιήσει την κατανάλωση χρωμάτων, εφόσον όμως συνοδευτεί από πολιτική σταθερότητα στο άμεσο μέλλον. Αναπτυξιακή όμως πορεία δεν είναι δυνατόν να εκδηλωθεί χωρίς τις προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας.

Προκειμένου να τονωθεί ο κλάδος των κατασκευών και της οικοδόμησης απαιτείται επανεκκίνηση των δημοσίων έργων σε διαχρονική -και όχι προσωρινή- βάση. Επίσης, ζητείται ενίσχυση και αναδιάρθρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και της αγοράς κατοικίας μέσω μέτρων όπως: μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες περιοχές και κατηγορίες αγοραστών, επιδότηση τόκων στα στεγαστικά δάνεια και προώθηση χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού».

Μείωση ζημιών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Infobank Hellastat, o κύκλος εργασιών των εταιρειών παραγωγής και εισαγωγής χρωμάτων και βερνικιών το 2013 αυξήθηκε κατά 3,1%, στα 303,40 εκατ. ευρώ, μετά την πτωτική πορεία της προηγούμενης τετραετίας, καθώς η αγορά εμφάνισε ενδείξεις σταθεροποίησης και μικρής ανόδου της παραγωγικής δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι η τόνωση αυτή οφείλεται στο μετασχηματισμό του Ομίλου ΝΤΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ (απορρόφηση θυγατρικής), καθώς με την εξαίρεσή του από το δείγμα, προκύπτει οριακή κάμψη των συνολικών εσόδων. Οι 6 στις 10 εταιρείες το 2013 εμφάνισαν υποχώρηση των πωλήσεών τους. Ωστόσο, στο σύνολο του δείγματος σημειώθηκε μικρή μέση υποχώρηση εσόδων (-1,7%, έναντι -1,4% για το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων). Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η βελτίωση της κερδοφορίας του κλάδου, καθώς το κόστος των πρώτων υλών υποχώρησε.

Ειδικότερα, τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 34% στα 39,31 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε κέρδη 16,19 εκατ. ευρώ, έναντι οριακών ζημιών το 2012. Η υποχώρηση αυτή συνοδεύτηκε και από ενίσχυση των αντίστοιχων περιθωρίων.

Το 2013 τα 2/3 των εταιρειών του δείγματος εμφάνισαν λειτουργικά κέρδη, από τις οποίες οι περισσότερες αύξησαν τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων του προηγούμενου έτους (20 από τις 35). Επιπλέον, το 53% των εταιρειών (συνολικά 28) ήταν κερδοφόρες σε προ φόρων επίπεδο, με την πλειονότητα αυτών (15) να αυξάνουν τα κέρδη του 2012. Θετική εξέλιξη αποτέλεσε και η μείωση των ζημιών σε 15 από τις 25 ζημιογόνες επιχειρήσεις.

Εκδόθηκαν 16.384 άδειες

Οι πολεοδομίες της χώρας το 2013 εξέδωσαν μόλις 16.384 άδειες (27,6% από το 2012), αριθμός που αντιστοιχεί σε 12,2 εκ. κυβ. μ. οικοδομικού όγκου (-25,7%). Ετσι, στα τέλη του προηγούμενου έτους ο αριθμός των αδειών υπολειπόταν του 2005 κατά 83%.

Η καθοδική πορεία εξακολουθεί και το 2014, καθώς τους πρώτους 9 μήνες οι πολεοδομίες της χώρας εξέδωσαν συνολικά μόλις 9.842 άδειες, αριθμός χαμηλότερος κατά 17,8% συγκριτικά με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2013. Η αγορά κατοικίας διέπεται από σημαντική κάμψη δραστηριότητας, τόσο στην ανέγερση νέων κτισμάτων όσο και στις αγοραπωλησίες υφιστάμενων κατοικιών.

Η ύφεση μεταφράζεται σε υπερπροσφορά ακινήτων (250.000-270.000 αδιάθετες κατοικίες) και ιδιαίτερα χαμηλή ζήτηση λόγω του περιορισμού των στεγαστικών δανείων, των συνεχών αυξήσεων στη φορολόγηση ακινήτων και της περιορισμένης αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

Σημαντικό παράγοντα που προκάλεσε την απότομη πτώση της αγοράς αποτέλεσε η υποχώρηση της στεγαστικής πίστης, τομέας που στήριζε τη ζήτηση για ακίνητα πριν από την εκδήλωση της ύφεσης. Το 2013 το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων μειώθηκε περαιτέρω για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά κατά 3,3%, φθάνοντας στα 71 δισ. ευρώ, με την καθαρή εκροή περιόδου να διαμορφώνεται σε 2,47 δισ. ευρώ.

ΛΕΤΤΑ ΚΑΛΑΜΑΡΑ – lkal@naftemporiki.gr

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>